In Memoriam: Senne Rouffaer (1925-2006)

Op 14 juli overleed de zeer gewaardeerde acteur en regisseur Senne Rouffaer. Hoewel hij een opmerkelijke en uiterst gevarieerde carrière in het theater had (Senne verwierf grote faam met zijn interpretaties van Shakespeare op de bühne), zal hij voor velen altijd vereenzelvigd blijven met zijn legendarische rol van Kapitein Zeppos in het gelijknamige BRT-jeugdfeuilleton uit de jaren 1960. Ook zijn ijzersterke vertolkingen in films als 'De man die zijn haar kort liet knippen', 'Het gezin van Paemel' en 'Minder dood dan de anderen' staan in het collectieve geheugen gegrift.

Toch mag men Senne Rouffaer geenszins vastpinnen op deze enkele rollen. Zijn veelzijdigheid was immers onbegrensd; zijn oeuvre is eindeloos.

Een uitgebreid portret (geactualiseerd tot 1996) werd opgesteld door het Vlaams Theater Instituut (VTi) en is online te consulteren. Ook aanbevolen lectuur zijn de Humo-interviews van Guy Mortier, Herman de Coninck en Rudy Vandendaele (klik hier).

Marilou Mermans: "Voor zo iemand kan de erkenning niet groot genoeg zijn. Moest hij in het buitenland hebben geleefd, dan was hij één van de grootste."

Niet alleen uit respect voor een collega, maar ook omdat Marilou bij Senne Rouffaer op haar twaalfde al de eerste knepen van het acteursvak leerde aan de academie van Mortsel, plaatsen we ook op haar website een in memoriam. Voor mezelf (de webmaster) is het dan weer een postuum eerbetoon aan een groots acteur die ik jammer genoeg nooit live op de planken aan het werk heb kunnen zien. Want sir Rouffaer was ontegensprekelijk in de eerste plaats een theatermens in hart en nieren. Toch is mijn admiratie voor hem heel groot omwille van zijn sublieme tv- en filmrollen, waarvoor elke lofuiting te kort schiet.

 

Oprechte deelneming en heel veel sterkte aan de familie, de vrienden en de collega's van Senne Rouffaer.

Bericht toegevoegd op 15.07.06.
Nieuwsberichten mogen worden overgenomen mits duidelijke bronvermelding.

© 2005/09 | www.mariloumermans.be | foto: Johan Jacobs
webdesign & onderhoud: Benjamin Van Crombrugge | invulling: Marilou Mermans & Benjamin Van Crombrugge

website geoptimaliseerd voor Mozilla Firefox 3.0, Internet Explorer 6.0 & Safari 4 | minimaal aan te raden schermresolutie: 1024x768